Pastýřský koláč

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte do hrnce s osolenou vodou. Uvařte je doměkka a slijte. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, krátce rozšťouchejte, aby se zapracovalo, přidejte mléko a smetanu a rozmíchejte tak dohladka, jak to jen půjde.

2. Do připravené kaše postupně zapracujte žloutky, a chcete-li, přidejte i polovinu nastrouhaného sýra (v tom případě brambory méně osolte). Znovu prošťouchejte, a pokud to nestačí, rozmixujte kaši dohladka. 5Hotovou směs přendejte do zapékací mísy, měla by dosahovat asi do poloviny. Pokud máte masa víc, snězte ho samotné (skvěle chutná i s těstovinami) nebo zamrazte na příště.

3. Cibuli nakrájejte na klínky, mrkev na kolečka, řapíkatý celer a česnek na tenké plátky. V hrnci se silným dnem rozpalte olej a zeleninu orestujte dozlatova.

4. Ke směsi přidejte maso a nechte ho zprudka zatáhnout. Osolte, opepřete a přidejte passatu, vývar a nasekané bylinky. Promíchejte a duste asi 30 minut, dokud maso nezměkne a tekutina se nezredukuje v hustou omáčku. Na posledních 5 minut přidejte hrášek.

5. Hotovou směs přendejte do zapékací mísy, měla by dosahovat asi do poloviny. Pokud máte masa víc, snězte ho samotné (skvěle chutná i s těstovinami) nebo zamrazte na příště. 6Na masovou směs naneste bramborovou kaši a vařečkou na povrchu vytvořte vlnky. Posypte je zbylým parmazánem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut, aby kaše zezlátla a utvořila se na ní vypečená kůrka. Ihned podávejte.

6. Na masovou směs naneste bramborovou kaši a vařečkou na povrchu vytvořte vlnky. Posypte je zbylým parmazánem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut, aby kaše zezlátla a utvořila se na ní vypečená kůrka. Ihned podávejte.

Poznámka k receptu

Pastýřský koláč se v anglických domácnostech původně pekl proto, aby se zužitkovaly zbytky jehněčího masa a zeleniny. Je tak skvělý, že on tedy rozhodně nezbude.

Pokud neseženete mleté jehněčí, umelte si ho sami, nejlépe se hodí šťavnaté přední. A pokud tomuto masu nefandíte, nahraďte ho hovězím. Vegetariáni mají zase oblíbenou variantu s čočkou. Tenhle koláč chce zkrátka jíst úplně každý.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...