Králík na smetaně I

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Králičí stehna vložte do mísy. V rendlíku rozpusťte máslo a orestujte na něm bobkové listy, nové koření, pepř i tymián. Horké máslo i s kořením nalijte na maso a vložte na nejméně 4 hodiny do lednice.

2. Zchladlé maso osolte, opepřete a část másla znovu rozehřejte v hrnci. Přisypte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer a restujte 4 minuty. Přidejte králičí maso a ze všech stran je orestujte dozlatova, pak maso vyjměte a odložte stranou.

3. Do hrnce přidejte hořčici a půl minuty ji restujte. Přilijte ocet a cukr a promíchejte. Zaprašte moukou a opět půl minuty restujte. Přidejte do hrnce králíka, podlijte vývarem a pečte 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C.

4. Hrnec přemístěte z trouby na sporák a na středním ohni zredukujte šťávu na polovinu. Trvá to asi 15 minut, králík mezitím změkne. Pak maso vyndejte a do omáčky přidejte smetanu, sůl a pepř. Krátce provařte a stáhněte z ohně.

5. Vyfiletujte citron: ostrým nožem odřežte kůru, až odhalíte dužinu. Vyřízněte jednotlivé dílky citronu, aby byly zcela čisté, bez blanek. Špek nakrájejte na kostičky a vložte do druhého hrnce. Jakmile se špek orestuje, přidejte filátka citronu, promíchejte a přes síto sem přeceďte smetanovou omáčku. Zamíchejte, případně dosolte a vraťte do hrnce králičí maso, aby se prohřálo. Podávejte s hrnkovým knedlíkem.

Recept na Hrnkové houskové knedlíky najdete zde

Poznámka k receptu

Dříve pravidelná nedělní klasika, na kterou jsme ale málem zapomněli. Dejte králíkovi na smetaně zase šanci - chuť omáčky je velmi podobná svíčkové a díky lehce stravitelnému masu nebudete po obědě zralí na postel.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...