Pečené křepelky a salát Olivier

Seznam surovin

Křepelky:

Salát Olivier:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Očištěné křepelky potřete změklým máslem, osolte, opepřete, obalte plátky slaniny, vložte do pekáčku, lehce podlijte vodou a zakryté pečte asi 45 minut až 1 hodinu doměkka. Během této doby občas přelijte vzniklou šťávou. Ke konci pečení je odkryjte, aby jejich kůžička hezky zezlátla. Podávané se salátem jsou dobré i zastudena.

2. Salát: Uvařené maso a zeleninu nakrájejte na úhledné kousky. Vejce oloupejte a překrojte na půlky. Maso, vejce a zeleninu spolu opatrně promíchejte a dochuťte. Podávejte se smetanou, ozdobené kaviárem. Před konzumací promíchejte.

Poznámka k receptu

Salát je připisován belgickému šéfkuchaři Lucienu Olivierovi, působícímu v 60. letech 19. století v proslulé moskevské restauraci Hermitage. Salát byl velmi delikátní a obsahoval vzácné přísady, jako je humří či račí maso a pravý kaviár z dnes již téměř vyhubené vyzy velké. Jeho přesná receptura, předmět mnoha pokusů o krádež či nápodobu, se nedochovala. Salát se ovšem stal tak populárním, že se rozšířil takřka po celém světě pod názvem Ruský salát – sestava jeho přísad je už ovšem věcí fantazie kuchařů.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...