Perníkový dort s brusinkami I

Seznam surovin

Korpus:

Brusinkový kompot:

Citronový krém:

Krém:

Ojínělé brusinky:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Nejprve připravte ojíněné brusinky. Do kastrůlku nalijte cider, přidejte 190 g cukru a zahřívejte na středním plamenu, dokud se cukr nerozpustí. Nechte zchladnout, pak přidejte brusinky a nechte marinovat přes noc. Druhý den brusinky slijte a obalte je ve zbylém cukru.

2. Předem si můžete připravit i citronový krém. Za dvou citronů nastrouhejte najemno kůru (jen žlutou část). V míse vhodné do vodní lázně smíchejte kůru, šťávu, cukr a žloutky, vložte do hrnce s vroucí vodou a vymíchejte krém. Přidejte pokrájené máslo, zapracujte do krému a ještě prohřejte. Krém by měl mít hustou, pudinkovou konzistenci. Z uvedeného množství získáte asi 250 ml krému. Co nespotřebujete na dort, vydrží pár týdnů v lednici.

3. Dvě dortové formy vymaž- te máslem a vyložte pečicím papírem. V menší míse smíchejte mouku, sodu, sůl a všechno ko ření. V míse od robotu vyšlehejte změklé máslo s třtinovým cukrem do světlé pěny a po jednom zašlehejte vejce. Přidejte melasu a pořádně prošlehejte. Nakonec přilijte podmáslí a promíchejte. Po částech zašlehejte suché suroviny a těsto rovnoměrně rozlijte do připravených dortových forem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut.

4. Zatímco se peče dort, připravte brusinkový kompot. Všechny suroviny dejte do hlubší pánve a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a povařte. Tekutina se varem zredukuje a zhoustne. Přelijte do misky a nechte zcela vychladnout.

5. Mascarpone s cukrem ručně míchejte, dokud se cukr nerozpustí, pak přidejte dotuha vyšlehanou smetanu, opatrně promíchejte a nechte vychladit.

Poznámka k receptu

  • Voňavý, vláčný a plný zimních chutí. To je náš prosincový favorit - perníkový dort s brusinkami a citronovým krémem. Kořeněné těsto skvěle doplňují svěží brusinky a příjemně nakyslá chuť citronu. Celý dort je pak zabalený v sametovém kabátku z mascarpone, ozdobený ojíněnými brusinkami a lístky citronového tymiánu. Upečte si ho podle našeho receptu a ozdobte podle vlastní fantazie.
  • Přípravu dortu si rozvrhněte do dvou dnů. Jeden den připravte ojíněné brusinky, druhý upečte korpus a udělejte brusinkový kompot. Můžete si usnadnit práci a citronový krém koupit hotový, seženete ho jako lemon curd.
  • Ingredinece na formu 2x18 CM a je nutné počítat s marinováním brusinek přes noc.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...