PERFEKTNÍ VÝVAR A TOSKÁNSKÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA

Seznam surovin

Vývar:

Polévka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Připravte vývar: zeleninu oloupejte a nakrájejte na špalíčky, cibuli neloupejte (pokud má ale uvolněné vrchní slupky, stáhněte je) a rozpulte ji. Skelet můžete rozčtvrtit, ale není to nutné, jen se s ním snadněji manipuluje. V hrnci rozpalte olej a zeleninu i kostru opečte do tmavohněda (nebo vše zakápněte olejem a pečte dohněda v troubě předehřáté na 200 °C, trvá to asi 40 minut).

2. Pak přilijte asi 2 litry vody, přidejte koření a táhněte (tedy vařte na velmi mírném plameni, aby se vývar nevařil klokotem) minimálně 1 hodinu, nebo lépe 3–4 hodiny. Nesolte. Sbírejte pěnu – pokud jste ale skelet dobře opekli, bude jí minimum. Hotový vývar přeceďte, skelet i zeleninu vyhoďte – všechnu chuť už předaly vývaru. S vývarem můžete hned dál pracovat nebo ho zamrazte na jindy.

3. Vývar přiveďte k varu, osolte a opepřete. Mrkev nakrájejte na kolečka, celer na tenké plátky, kadeřávek na kousky. Zeleninu vsypte do vývaru a vařte asi 15 minut, aby byla téměř měkká. Pak přidejte scezené fazole, hrášek a nechte ještě 10 minut prohřát. Těstoviny uvařte zvlášť, aby vývar nezakalily, a pak je do polévky přidejte. Ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte.

Poznámka k receptu

Téměř polovinu kuřete tvoří kostra, když se ale naučíte vývar, nebude vám to vůbec vadit. Tajemství dokonalého vývaru je v pečlivém opečení kostí i zeleniny a dlouhém, pomalém varu. Díky tomu se do něj dostane maximum chuti.

VAŘENÍ VÝVARU 1,5 HODINY

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...