Pizza rustica - Rustikální pizza
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
 - droždí 1 lžíce (čerstvé)
 - cukr krupice 1 lžička
 - vejce 2 kusy (lehce našlehaná)
 - olej olivový 5 lžic
 - sůl
 - pepř
 
Na náplň:
- sýr Mozzarella 100 gramů
 - šunka prosciutto crudo 60 gramů
 - salám měkký 100 gramů (Mortadella)
 - žloutek 6 kusů (z natvrdo vařených vajec)
 - klobása 100 gramů (tvrdá pikantní s chilli)
 - sýr Parmezán 100 gramů
 - vejce 4 kusy
 - petržel hladkolistá 2 lžíce (nasekaná)
 - skořice 1/2 lžičky (mletá)
 
Postup přípravy
1. Hladkou mouku přesypte na vál, uprostřed udělejte důlek. Droždí rozmíchejte v troše vlažné vody, přidejte cukr a asi po deseti minutách vlijte spolu s vejci a olejem do důlku. Promíchejte, osolte, opepřete a propracujte - ideálně rukama - do hladkého, pružného těsta. Zabalené ve fólii nechte 30 minut odpočívat.
2. Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si suroviny na náplň: mozzarellu natrhejte, prosciutto, mortadellu a klobásky pokrájejte na menší kousky, parmazán nastrouhejte, syrová vejce našlehejte a spolu se zbylými surovinami smíchejte v míse.
3. Dvě třetiny těsta rozválejte a vyložte jím dno i stěny formy (s odepínacími boky). Navrstvěte náplň, ze zbytku těsta vyválejte „pokličku“ a zakryjte jí vršek pizzy. Spoj obou těst zarolujte směrem dovnitř formy. Vršek několikrát propíchejte vidličkou, aby měla kudy unikat pára.
4. Pečte 30 minut, pak teplotu snižte na 180 °C a 15 minut dopečte.
Poznámka k receptu
- Pizza připomíná spíš koláč. Plněná je sýrem, šunkou, vaječnými žloutky uvařenými natvrdo, pecorinem a tak trochu překvapivě ochucená skořicí a cukrem.
 - Ingredience na formu o průměru 25 cm.
 
							
						
					




Načítám komentáře...