Bramborový závin s jablky

Seznam surovin

Na náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Droždí a cukr rozmícháme ve vlažném mléce a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím nastrouháme vařené oloupané brambory, přidáme k nim rozpuštěné máslo, mouku, sůl, citronovou kůru a vejce. Přilijeme vzešlý kvásek, podle potřeby přilijeme ještě mléko a zaděláme tužší těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm. Potřeme ho částí rozpuštěného másla, rozprostřeme na něj oloupaná a nastrouhaná jablka, posypeme je rozinkami, nasekanými mandlemi, skořicí a cukrem a případně ještě pokapeme rumem (závin bude voňavější). Na závěr jablka posypeme strouhankou, kterou jsme předtím lehce osmahli na troše zbylého másla.

Těsto opatrně stočíme do závinu, přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení a ještě chvíli necháme kynout. Pak ho potřeme zbylým máslem, vložíme do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C a upečeme dorůžova. Upečený závin pocukrujeme.

Poznámka k receptu

Na bramborové těsto jsou nejvhodnější moučné brambory (varný typ C).

Hodnocení: 3,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 3

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...