Škubánky s mákem

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Syrové brambory oloupeme, překrájíme je podle velikosti na čtvrtky nebo ještě menší kousky, vložíme je do hrnce, zalijeme studenou vodou, kterou osolíme, a brambory uvaříme doměkka.

Uvařené brambory scedíme tak, aby v hrnci zůstala asi polovina vody, a zasypeme je moukou. Opačným koncem vařečky uděláme do brambor několik děr až ke dnu, hrnec přiklopíme a brambory necháme asi 15 minut stát, aby se mouka propařila.

Po patnácti minutách vodu z brambor opatrně scedíme a brambory i s moukou nejprve ručně rozmačkáme šťouchadlem a pak je ještě důkladně vařečkou rozmícháme na hladkou hmotu.

V malém kastrůlku nebo hrnečku rozehřejeme sádlo nebo máslo. Namočíme v něm polévkovou lžíci a z připravené hmoty odkrojíme kousek těsta (škubánek), který položíme na talíř. Takto postupujeme až do vypotřebování těsta.

Teplé škubánky na talířích posypeme mletým mákem a moučkovým cukrem (buď postupně nebo mák s cukrem předem smícháme), pokapeme je rozehřátým máslem nebo sádlem a můžeme podávat. Výborným nápojem ke škubánkům je vychlazené mléko.

Poznámka k receptu

Základní pravidlo pro přípravu škubánků zní: pracujte rychle. Brambory musí po celou dobu přípravy zůstat horké.

Škubánky po vykrojení můžete ještě vylepšit tím, že je lehce opečete z obou stran na másle. Získají tak chutnou křupavou kůrčičku.

Pokud vám nechutná mák, posypte škubánky nastrouhaným tvrdým tvarohem, podobně jako knedlíky, nebo je přelijte hustou smetanou.

Škubánky lze podávat i ve slané úpravě. Jsou vynikající přelité cibulkou osmaženou na másle či sádle a s kyselými okurkami. Nebo se smetanovou omáčkou s houbami. Opečené škubánky jsou výbornou přílohou k pečenému masu, dušené zelenině nebo jako lehké a levné jídlo se zeleninovým salátem.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...