Roláda s mandlovou náplní
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
 - droždí 20 gramů
 - cukr 80 gramů
 - mléko 125 mililitrů (nebo smetana)
 - máslo 150 gramů
 - žloutek 2 kusy
 - sůl 1 lžička
 - mouka (na vál)
 - tuk (na vymazání formy)
 - vejce 1 kus (na potření)
 - cukr moučkový 1 lžíce (na posypání )
 
Na náplň:
- mléko 100 mililitrů
 - mandle 200 gramů (mleté)
 - cukr vanilkový 1 balení
 - cukr 3 lžíce
 - citronová kůra 1 špetka (mletá)
 
Postup přípravy
Do prosáté mouky přidejte droždí, cukr a vlažné mléko nebo smetanu. Přikryjte a nechte ne teplém místě vzejít. Potom přimíchejte vlažné rozpuštěné máslo, sůl a žloutky a vypracujte vláčné těsto. Zakryjte ho a nechte asi 1/2 hodiny kynout.
V mléce rozmíchejte cukry, citronovou kůru a mleté mandle povařte do zhoustnutí a nechte vychladnout. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na 1 cm silný plát. Natřete na něj opatrně mandlovou náplň, zaviňte do rolády a přeneste na vymazaný plech.
Povrchpotřete rozšlehaným vajíčkem s troškou vody a těsto na několika místech propíchněte. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C a roládu upečte dozlatova. Vychladlou roládu pocukrujte a nakrájejte na plátky.
Poznámka k receptu
Místo mandlové nádivky můžete plát těsta hojně posypat skořicovým cukrem.
							
						
					




Načítám komentáře...