Bramborový krém s pórkem a houbami
Seznam surovin
- brambory 300 gramů (oloupané)
 - houby 200 gramů (lišky nebo hříbky)
 - pórek 150 gramů
 - cibulka jarní 2 kusy
 - vývar zeleninový 8 decilitrů
 - smetana 4 decilitry
 - máslo 80 gramů
 - víno dezertní 2 decilitry (suché Sherry)
 - mouka pšeničná hladká 2 lžíce
 - sůl
 
Na toasty:
- bageta 8 plátků (světlá)
 - sýr s bílou plísní 80 gramů (Camembert nebo Brie)
 
Postup přípravy
Brambory omyjeme, nakrájíme na kostky, zalijeme je v hrnci vodou tak, aby byly potopené, a dáme je vařit.
V jiném hrnci rozehřejeme polovinu másla, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným drůbežím vývarem, rozmícháme a přivedeme k varu. Na zbytku másla podusíme očištěné a nakrájené houby a když jsou téměř měkké, přimícháme nakrájený pórek a spodní části cibulek a mícháme, dokud zelenina nezměkne.
Uvařené brambory scedíme (vývar si necháme stranou), zalijeme vývarem s jíškou a rozmixujeme. Krém podle potřeby zředíme vývarem z brambor, přidáme houby s pórkem a cibulkou, polévku zjemníme smetanou, dochutíme vínem, podle potřeby přisolíme a prohřejeme.
Plátky pečiva opečeme nasucho z obou stran na pánvi nebo v troubě, pokryjeme je plátky sýru a zapečeme v troubě dozlatova.
Polévku rozdělíme na talíře, doplníme sýrovými toasty, posypeme nakrájenou zelenou natí z cibulek a ihned podáváme.
							
						
					




Načítám komentáře...