Zelné čatní s bůčkem
Seznam surovin
- zelí červené 500 gramů (z hlávky)
- dýně 300 gramů (dužina)
- cukr hnědý 150 gramů
- ocet 1 decilitr
- cibule 1 kus
- olej 3 lžíce
- zázvor 30 gramů (čerstvý, nastrouhaný)
- paprička chilli červená 1 kus (střední)
- česnek 2 stroužky
- sůl 1 lžička
- skořice 1 kus (větší)
- badyán 1 kus (celý)
Na pečení:
- vepřové maso 750 gramů (bůček bez kosti)
- cibule 1 kus (střední)
- sójová omáčka 4 lžíce
- cukr hnědý 2 lžíce
- sůl 15 gramů
- pepř černý 1 lžička (čerstvě drcený)
- citronová kůra 1 lžička (strouhaná )
Postup přípravy
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na 12 kostek. Promícháme ho v míse se solí, cukrem, sójovou omáčkou, drceným pepřem a citronovou kůrou. Mísu zakryjeme fólií a maso necháme 30 minut odležet.
Zelí zbavíme poškozených listů a košťálu a nakrájíme ho na jemné nudličky. Dýni nakrájíme na kostky. Papričku rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky.
Cibuli zpěníme v kastrolu na oleji, přidáme zelí, ocet, cukr, sůl, celé koření, zázvor, chilli papričku a česnek, vše zalijeme vodou tak, aby zelí bylo těsně pod hladinou a přivedeme k varu. Přidáme dýni a vše necháme dusit pod pokličkou doměkka za občasného promíchání.
Odleželé maso přendáme do pekáčku, přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli, zakryjeme poklicí a pečeme v troubě při 150 °C za občasného podlévání doměkka. Maso rozdělíme na talíře a doplníme
čatní.
Poznámka k receptu
Jako přílohu připravte opečené brambory.
Načítám komentáře...