Vepřová panenka s bylinkovou majonézou
Seznam surovin
Na 4 porce:
- vepřové maso 400 gramů (panenka)
Marináda:
- sójová omáčka 1 lžíce (sladká)
- paprika 1 lžička
- olej olivový 2 lžíce
- koření chilli 1 lžička
- sůl
- pepř
Majonéza:
- olej řepkový 200 mililitrů (nebo jiného kvalitního rostlinného, například ořechového, zastudena lisovaného)
- petrželka velkolistá 1 hrst (nadrobno nasekaná)
- okurka salátová (najemno nastrouhaná)
- česnek 1 stroužek
- žloutek 2 kusy
- kopr 1 lžička (sušený)
- sůl
- pepř
- citronová kůra (z 1/2 citronu)
Postup přípravy
1. Nejprve promíchejte všechny přísady na marinádu. Troubu předehřejte na 170 °C.
2. Maso rozkrojte na 2 poloviny a obě pak zprudka nasucho opečte na nepřilnavé pánvi, z každé strany asi 1 minutu.
3. Opečené maso přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho marinádou a vraťte do trouby ještě asi na 7 minut – uvnitř by mělo zůstalo růžové.
4. Posypte ho hrubou mořskou solí a poté nakrájejte na tenké plátky. Podávejte společně s domácí majonézou. Jako příloha se nejlépe hodí čerstvé pečivo.
5. Majonéza: Ve vyšší nádobě rozmixujte tyčovým mixérem olej, petrželku, okurku, česnek a žloutky. Majonézu dochuťte solí, pepřem, koprem a citronovou kůrou a promíchejte s okurkou.
Poznámka k receptu
Jemné a šťavnaté maso skvěle dochutí aromatická marináda i majonéza.
Načítám komentáře...