Masové kuličky s rajskou omáčkou
Seznam surovin
- mleté maso 400 gramů (hovězí)
- cibule 1 kus (malá)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Na omáčku:
- rajčatový protlak 250 gramů
- vývar masový 5 decilitrů (nebo voda)
- cibule 2 kusy
- mouka pšeničná hladká 2,5 lžíce
- olej 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- pepř 10 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 5 kusů
- skořice 1 špetka (mletá, lze vynechat)
- sůl
Postup přípravy
Nejprve připravíme omáčku. Cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmahneme dozlatova na oleji. Přidáme celý pepř, nové koření a bobkové listy, zaprášíme hladkou moukou a promícháme. Pak přidáme rajský protlak, přilijeme vývar nebo vodu, osolíme a povaříme 30 - 40 minut.
Mezitím připravíme masové kuličky. Mleté maso osolíme, opepříme a promícháme s oloupanou cibulí nakrájenou najemno. Z takto ochuceného masa utvoříme v namočených dlaních malé kuličky.
Hotovou omáčku přecedíme, osladíme ji cukrem, podle potřeby ji ještě zahustíme trochou hladké mouky rozmíchané v troše vody (lze použít i strouhaný perník), povaříme a případně ještě ochutíme skořicí. Do připravené omáčky vkládáme masové kuličky a vaříme asi 15 minut, dokud kuličky nezhnědnou. Podáváme s širokými nudlemi, houskovým knedlíkem nebo rýží.
Načítám komentáře...