Staročeská kachna se zelím

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Očištěnou kachnu omyjeme, osušíme a osolíme ji uvnitř i na povrchu. Posypeme ji kmínem a vnitřní otvor naplníme omytými neoloupanými jablky. Otvor zašijeme nebo sepneme jehlami, kachnu vložíme do pekáčku hřbetem nahoru, podlijeme sběračkou vody, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 1 hodinu za občasného přelévání vypečenou šťávou. Pak kachnu obrátíme, propícháme vidličkou, aby se z ní během pečení vypekl tuk (je-li kachna méně tučná, přidáme k ní ještě lžíci tuku), a dále pečeme za průběžného podlévání vodou a přelévání vypečenou šťávou. Asi 20 minut před koncem pečení kachnu odkryjeme a zvýšíme teplotu, aby se na povrchu vytvořila křupavá kůrčička.

Zatímco se kachna peče, zpěníme na rozehřátém tuku oloupanou a jemně nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné zelí nakrájené najemno, okmínujeme, osolíme a dusíme pod pokličkou doměkka. Pak zelí ochutíme octem, červeným vínem a cukrem, zaprášíme ho hladkou moukou, promícháme a povaříme.

Upečenou kachnu naporcujeme a podáváme se zelím. Nejlepší přílohou je houskový knedlík.

Hodnocení: 3,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 3

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...