Torta pasqualina - Velikonoční koláč
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 600 gramů
- olej olivový 35 mililitrů
- sůl 1/4 lžičky
- voda 350 mililitrů
Náplň:
- olej olivový 150 mililitrů
- cibule 1 kus (malá)
- špenát 1 kilogram
- vejce 13 kusů
- sýr Parmezán 130 gramů
- majoránka 6 větviček (nebo oregáno)
- sýr Ricotta 500 gramů
- muškátový oříšek (strouhaný)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Začněte přípravou těsta. Sůl rozpusťte ve 350 ml vody, mouku nasypte do velké mísy, přidejte olej, postupně i vodu (nemusíte spotřebovat všechnu) a zpracovávejte do pružného, nelepivého těsta. Na lehce pomoučeném válu hněťte asi 5 minut. Pak těsto rozdělte na čtyři díly, dva větší, vždy zhruba po 300 g, dva menší po asi 150 g. Přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu v chladu.
2. Připravte špenát: na 2 lžících olivového oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte špenát a krátce jej poduste. Podle chuti osolte, opepřete, sejměte z ohně a po chvilce vmíchejte 3 vejce, 60 g parmazánu a majoránku nebo oregano.
3. V jiné míse dohladka našlehejte ricottu, 3 vejce, 30 g parmezánu, trochu muškátového oříšku a soli.
4. Z prvního bochánku těsta o váze 300 g vyválejte velmi tenký plát a vyložte jím olejem vymazanou formu s odepínacími boky. Je lepší, když vám část těsta přepadává přes okraj - lépe pak koláč spojíte s horním těstem. Těsto ve formě po celé ploše potřete olejem. Tenkou placku vyválejte i z druhého většího bochánku a dejte ji na první ve formě. Na dno rovnoměrně navrstvěte špenát, na něj ochucenou ricottu. V ní lžící udělejte sedm jamek - jednu uprostřed a šest okolo - a vyklepněte do nich syrové žloutky. Pozor, ne vejce, jen žloutky.
5. Bílky zlehka našlehejte a potřete vršek náplně. Posypte zbylým parmezánem a překryjte tenkou plackou vyválenou ze třetího bochánku. Potřete olejem a přiklopte poslední tenkou plackou těsta z posledního bochánku.
6. Převislé těsto odřízněte a ozdobně zatočte směrem do středu. Můžete je rovněž ozdobně protlačit zadní stranou vidličky. Ze zbylého těsta lze vykrájet drobné lístečky či symboly a koláč jimi ozdobit.
7. Koláč pečte 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Podávejte lehce zchladlé, ale i zastudena. Obě varianty mají něco do sebe.
Poznámka k receptu
- Koláč je skutečným symbolem ligurské kuchyně, jeho počátky sahají k roku 1400, kdy byl údajně poprvé připraven na Velikonoce a po nich i pojmenován (Pasqua = italsky Velikonoce).
- Ingredience na formu o průměru 28 cm.
Načítám komentáře...