DOMÁCÍ AJVAR
Seznam surovin
- paprika kapie 5 kilogramů
- lilek 2 kusy
- česnek 1 palička
- olej řepkový 150 mililitrů
- šťáva citronová (na dochucení)
- sůl
Postup přípravy
1. Troubu rozpalte na maximum a dejte do ní plech s paprikami a propíchanými lilky. Lilky pečte asi 30 minut, papriky o chvilku déle, měly by jim naskákat černé puchýřky. Z lilků vydlabejte dužinu, papriky dejte do mísy a překryjte potravinářskou fólií. Nechte je trochu zapařit a pak je oloupejte.
2. Čistou dužinu umelte v mlýnku na maso nebo rozmixujte dohladka. Směs dejte do hrnce, přidejte prolisovaný česnek, olej a sůl a na mírném ohni vařte (nebo spíš táhněte jako vývar) asi 3 hodiny. Občas směs zkontrolujte a promíchejte, ke konci, když začne houstnout, už bude potřeba míchání intenzivnější.
3. Hotovou pastu přendejte do čistých, vypařených sklenic, pro jistotu ji můžete i zavařit, nebývá to ale nutné.
Poznámka k receptu
Ajvar je doma v celém Balkáně, ale všude ho připravují trochu jinak. Někde přísahají na čistou pastu z paprik, jinde ho míchají v různém poměru s lilkem a ještě jinde přiostřují chilli papričkou. Všude bez rozdílu ho ale milují k masu, sýrům i zelenině.
asi 1 litr
Načítám komentáře...