DOMÁCÍ AJVAR

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Troubu rozpalte na maximum a dejte do ní plech s paprikami a propíchanými lilky. Lilky pečte asi 30 minut, papriky o chvilku déle, měly by jim naskákat černé puchýřky. Z lilků vydlabejte dužinu, papriky dejte do mísy a překryjte potravinářskou fólií. Nechte je trochu zapařit a pak je oloupejte.

2. Čistou dužinu umelte v mlýnku na maso nebo rozmixujte dohladka. Směs dejte do hrnce, přidejte prolisovaný česnek, olej a sůl a na mírném ohni vařte (nebo spíš táhněte jako vývar) asi 3 hodiny. Občas směs zkontrolujte a promíchejte, ke konci, když začne houstnout, už bude potřeba míchání intenzivnější.

3. Hotovou pastu přendejte do čistých, vypařených sklenic, pro jistotu ji můžete i zavařit, nebývá to ale nutné.

Poznámka k receptu

Ajvar je doma v celém Balkáně, ale všude ho připravují trochu jinak. Někde přísahají na čistou pastu z paprik, jinde ho míchají v různém poměru s lilkem a ještě jinde přiostřují chilli papričkou. Všude bez rozdílu ho ale milují k masu, sýrům i zelenině.

asi 1 litr

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...