Velikonoční jidáše

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Část vlažného mléka rozmíchejte s lžící cukru, droždím a trochou mouky a nechte vzejít kvásek.
Olej s vlažným máslem, žloutek, zbytek mléka, cukr, mouku a sůl přidejte ke kvásku a vypracujte hladké tužší těsto (pokud chcete dát rozinky, obalte je v trošce mouky a zapracujte do těsta).

Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Těsto znovu propracujte, dejte ještě na půl hodiny nakynout a na pomoučeném vále tvarujte jidáše (spirálky nebo oválky, dají se tvarovat i různá jarní zvířátka). Naskládejte je na vymazaný plech a nechte asi 20 minut nakynout. Potřete je rozkvedlaným vejcem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova.

Poznámka k receptu

Zkuste také slanou variantu. Dejte jen lžičku cukru, 1 lžíci soli, nedávejte rozinky, místo másla použijte sádlo a kousky potřené vejcem posypte hrubou solí, kmínem nebo sezamovými semínky.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...