NEAPOLSKÝ DORT

Seznam surovin

Světlý korpus:

Růžový korpus:

Tmavý korpus:

Krém:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 180 °C, rozevírací dortovou formu vym ažte máslem a vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a přendejte do mísy. Pak vyšlehejte máslo do světlé pěny, přidejte po částech cukr a dobře zapracujte. Do velké mísy prosejte mouku se sodou, s práškem do pečiva a promíchejte. Ohřejte mléko, přidejte do něj vanilkový extrakt a promíchejte. Po částech přidávejte k máslu mouku a mléko, končit byste měli sypkou složkou. Dobře promíchejte a nakonec ručně vmíchejte do těsta sníh.

2. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte stěrkou, vložte do trouby a pečte 35–40 minut nebo dokud z něho nevytáhnete čistou špejli. Po upečení nechte korpus 10 minut ve formě, pak ho uvolněte z formy, vyklopte na kuchyňskou mřížku a nechte vychladnout.

3. Připravte stejným způsobem růžové těsto – jen před vmícháním sněhu přidejte do těsta propasírovaný jahodový džem a pár kapek růžového barviva. Dobře promíchejte, nalijte do připravené formy a upečte. Nechte vychladnout na mřížce.

4. Upečte poslední, tmavý korpus. Do mísy prosejte mouku, kakao, jedlou sodu a prášek do pečiva. Přidejte cukr, sůl a dobře promíchejte. V menší misce smíchejte podmáslí s olejem a vejci. Tekuté ingredience nalijte do mísy k suchým a ručně metlou ušlehejte těsto. Nakonec přilijte kávu a dobře ji do těsta zamíchejte.

5. Těsto nalijte do připravené, pečicím papírem vyložené formy, vložte do trouby a pečte 35 minut. Nechte opět chvíli zchladnout ve formě, pak korpus překlopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

6. Mascarpone promíchejte s cukrem, smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně s mascarpone spojte. Na servírovací tác položte tmavý korpus a potřete jej asi 0,5 cm vrstvou krému. Na krém dejte růžový korpus, potřete ho opět krémem a přiklopte světlým korpusem. Celý dort potáhněte tenkou vrstvou krému a uložte na 30 minut do lednice.

7. Zbylý krém rozdělte do 3 misek. Do jedné přidejte kakao a dobře promíchejte, do druhé trochu barviva a také dobře rozmíchejte. Dort ozdobte obarvenými krémy a před servírováním ho nechte chvilku vychladit.

Poznámka k receptu

Neapolitan spolehlivě poznáte podle barevných vrstev – hnědé, růžové a bílé. Obarvit jedno těsto by ale nebyla žádná výzva, proto jsme pro vás připravili hned tři různé korpusy, které spolu ladí nejen barevně, ale i chuťově.

FORMA 20 CM

DOKONALE PEVNÝ KRÉM Na přípravu dortu potřebujete pevný krém, který drží, se šlehačkou zkrátka neuspějete. My milujeme ten hodně nadýchaný z mascarpone, který obměňujeme podle libosti. Pokud ale máte rádi máslo, připravte si světově proslulý krém ze sněhu – swiss meringue buttercream, známý pod zkratkou SMB.

  1. DO MISKY vhodné na vodní lázeň dejte bílky z 5 vajec a přidejte 250 g cukru krystal. Teplotu stáhněte na minimum, voda v hrnci pod miskou by neměla vřít. Šlehejte metlou, dokud se krystalky cukru nerozpustí. Bílky budou horké, a pokud máte cukrářský teploměr, teplota by v tuto chvíli měla dosáhnout 70 °C.

  2. SMĚS nalijte do mísy od elektrického šlehače a vyšlehejte dotuha, sníh by měl být hladký, lesklý, s pevnými špičkami. Šlehání trvá asi 10 minut, ale vyčkejte, tato fáze je opravdu důležitá. Postupně do sněhu přidávejte 340 g změklého másla, nakrájeného na kostičky, a nechte šlehat tak dlouho, dokud nedocílíte hedvábné konzistence. Máslo se může oddělovat a hrudkovatět, ale nezoufejte a pokračujte. Hrudky se rozpustí.

  3. KRÉM DOCHUŤTE pár kapkami vanilkového extraktu, v této fázi můžete přidat i proseté holandské kakao či gelové potravinářské barvy.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...