Hot Cross Buns

Seznam surovin

Briošky:

Poleva:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Suché ovoce zalijte asi hrnkem horké vody a nechte ponořené stát 5 minut. Pak je sceďte, nechte okapat a osušte na papírové kuchyňské utěrce.

2. Smíchejte mouku a sušené droždí, přidejte ostatní suroviny na těsto kromě másla (cukr, sůl, vejce, mléko, vanilku) a pomocí robotu s hnětacím hákem zpracujte těsto. Robot pusťte na nejnižší rychlost, těsto nechte hníst 5 minut. S hnětením pokračujte ještě asi 15 minut, postupně přidávejte změklé máslo nakrájené na kostky. Máslo se spojí se zbytkem těsta, počítejte s tím, že to půjde ztuha a bude to chvíli trvat. Nakonec ale vznikne hladké, lesklé těsto, které se nelepí na stěny mísy.

3. Těsto nechte v míse 45 minut odpočinout, pak je vyndejte na pracovní plochu, rukama z něj vytvarujte obdélník a nasypte na ně sušené ovoce. Plát těsta několikrát přeložte a zapracujte do něj ovoce.

4. Zpracované těsto nechte odležet a nakynout dalších 45 minut, pak je opět roztáhněte a několikrát přeložte. Teď už můžete vytvarovat briošky: těsto rozdělte na 12 kusů (asi po 80 g), tvarujte bochánky tak, aby byly shora kulaté a spoje či nerovnosti zůstaly na spodu. Skládejte je spojem dolů do vymazaného pekáče o velikosti 20x30 cm, upečené je pak budete od sebe odlamovat jako buchty. Pokud chcete jednotlivé kulaté bochánky, rozmístěte je v rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout 60 minut.

5. Mezitím rozehřejte horkovzdušnou troubu na 160 °C (elektrickou na 180 °C). Bochánky potřete rozšlehaným vejcem s mlékem, pečte 17–22 minut do zlatohnědé barvy a nechte vychladnout.

6. Než vychladnou, připravte si polevu z mléka, cukru a koření. Polevou pak naplňte cukrářský sáček a udělejte na každé briošce kříž.

Poznámka k receptu

Hot Cross Buns jsou připisovány magické účinky, bochánek schovaný od Velikonoc přemůže kdejakou nemoc.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...