Bábovka Savarin
Seznam surovin
- droždí 15 gramů
 - mléko 80 mililitrů (vlažné)
 - cukr 2 lžíce
 - cukr vanilkový 1 balení
 - sůl 1 špetka
 - mouka pšeničná polohrubá 280 gramů
 - máslo 120 gramů
 - vejce 3 kusy
 - meruňky 50 gramů (sušené)
 - voda 70 mililitrů
 - cukr 70 gramů
 - meruňkovice 2 lžíce
 - džem meruňkový (na potření)
 - likér mandlový 1 lžíce
 - mandlové lupínky 1 hrst (na posypání)
 - tuk (na vymazání)
 
Postup přípravy
V hrnku rozmíchejte droždí s vlažným mlékem, lžící cukru a lžící hladké mouky a nechte vzejít kvásek.
Vejce našlehejte do pěny se lžící cukru, 1 vanilkovým cukrem a špetkou soli. Přisypte polohrubou mouku, přilijte rozpuštěné vlažné máslo, vzešlý kvásek a důkladně rozmíchejte na řidší hladké těsto.
Těsto nechte 30 minut kynout, potom přidejte pokrájené sušené meruňky a dobře promíchejte. Formu na bábovku důkladně vytřete tukem, nalijte do ní těsto do jedné třetiny a nechte ještě 30 minut kynout.
Formu vložte do předem vyhřáté trouby a upečte při 180°C. V kastrůlku svařte vodu s cukrem, přidejte meruňkovici a tekutinou potírejte upečený moučník, dokud se všechna nevsákne.
Savarin potřete rozehřátým meruňkovým džemem smíchaným s likérem a posypte mandlovými lupínky.
							
						
					




Načítám komentáře...