Šoldra neboli muřin

Seznam surovin

Na těsto:

Na náplň:

Kromě toho:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Do mísy nalijeme vlažné mléko a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, sůl a mouku a vypracujeme hladké tužší těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát silný asi 1 cm. Rozložíme na něj plátky šunky, bůček nakrájený na silnější plátky a bílou klobásu. Těsto stočíme i s náplní jako závin a necháme znovu na válu vykynout.

Závin přeneseme na dobře vymazaný plech, potřeme ho na vrchu rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme dozlatova 30 – 45 minut.

Poznámka k receptu

Šoldra – uzeniny pečené v těstě, se tradičně připravuje v neděli na Boží hod velikonoční. Podobná je i nedašovská velikonoční babička – na dno vymazaného pekáčku se rozloží oloupaná, natvrdo uvařená vejce, přidá se špalíček uzeného masa a klobása, na to se rozetře vykynuté těsto a babička se upeče při 200 °C dozlatova. Podává se zabalená ve lněném ubrousku.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...