Losos se zeleninou
Seznam surovin
- losos 4 kusy (filety s kůží)
- zeleninová směs 600 gramů (míchaná mražená: karotka, zelené fazolky, pórek, brokolice)
- olej olivový 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- pepř barevný 1 lžička (mletý na dochucení zeleniny a na ozdobu filetů)
- sůl 2 špetky (orientační množství)
- citron 1 kus
- cibulka jarní 1 kus (nať)
Postup přípravy
Filety očistíme, osušíme, pokapeme šťávou z půlky citronu a necháme v chladu 15 minut odpočinout. Zeleninu uvaříme téměř doměkka v osolené vodě. (Pokud máme jen mraženou zeleninu, dáme ji vařit nerozmraženou.) Zeleninu scedíme a v sítu necháme odkapat. Troubu rozpálíme na 230°C.
Filety osušíme a kůží dolů je položíme na plech vyložený papírem na pečení. Vrch filetů potřeme olivovým olejem a připravené rybí maso pečeme v troubě přibližně 10 minut.
Na pánvi přepustíme máslo, přidáme zeleninu, dochutíme ji solí a pepřem a pod poklicí ji krátce podusíme doměkka tak, aby zůstala křupavá. Porce lososa rozdělíme na talíře spolu s dušenou zeleninou, rybu posypeme drceným pepřem a na kroužky nakrájenou cibulkou, přidáme měsíček citronu a podáváme s bílou nebo celozrnnou bagetou.
Poznámka k receptu
K lehkému pokrmu připravte vhodný dresink: 400 g hustého, méně tučného bílého jogurtu prošlehejte s 1 lžící olivového oleje, 1 drobně nasekanou jarní cibulkou a 2 lžičkami dijonské hořčice. Nakonec směs osolte a vmíchejte drcený pepř.
Načítám komentáře...