Gróbská husí stehna se šťouchanou dýní

Seznam surovin

Maso:

Příloha:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Stehna důkladně osolte a nechte aspoň hodinu odležet v chladu. Mezitím upečte dýni: rozpulte ji, vydlabejte vláknitou část se semínky a nakrájejte na kousky. Ty vložte spolu s tymiánem a neoloupanými stroužky česneku do pekáče, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud dýně nezměkne.

2. Jakmile je dýně hotová, vyndejte ji z trouby a snižte teplotu na 160 °C. Husí stehna naskládejte do pekáče, opepřete je, posypte kmínem a podlijte vodou. Pečte je asi 2 hodiny, občas maso přelijte vypečeným sádlem. Pak z pekáče většinu sádla slijte a stehna potřete smetanou. Zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě 30 minut, během této doby husu pravidelně potírejte zbylou smetanou.

3. Dokončete přílohu: dýni dejte do hrnce a nechte krátce prohřát. Vymáčkněte k ní upečený česnek, otrhejte tymiánové lístky ze snítek, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Nakonec dýni nahrubo rozšťouchejte. Podávejte s husími stehny a vypečenou šťávou.

Poznámka k receptu

Gróbská husa je tradiční slovenský recept. Maso se podle něj potírá tučnou smetanou, která se postará nejen o dokonalou kůrčičku, ale i o skvělou šťávu.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...