Letní závitky s arašídovou omáčkou

Seznam surovin

Na 8 závitků:

Na arašidovou omáčku:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Začněte omáčkou. Česnek rozdrťte, papričku posekejte a spolu s ostatními surovinami dejte do food processoru (použít můžete i tyčový mixér). Vše rozmixujte na hladkou pastu. Postupně přidávejte vodu, abyste získali konzistenci, která je vláčná a tekutá tak akorát. Pamatujte, že přidáním vody zjemníte také pikantnost omáčky, takže ji pak podle potřeby můžete „přiostřit“ trochou chilli či pár kapkami limety.

2. Přípravu závitků začněte krájením zeleniny. Mrkev a okurku oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky -
julienne. Jarní cibulky zbavte ovadlých konců, odřízněte kořínky, omyjte a nakrájejte na stejně dlouhé kousky jako mrkev a okurku. Lístky bazalky a máty otrhejte, omyjte, rozložte na utěrku a důkladně osušte.

3. Do misky s vlažnou vodou vložte nudle a nechte namáčet 10 minut. Mezitím přiveďte v hrnci vodu k varu a vložte do ní namočené nudle. Vařte asi 5 minut, sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se neslepily.

4. Všechny suroviny na závitky si rozložte na pracovní plochu na jednotlivé hromádky. Namočte utěrku ve studené vodě a rozprostřete ji na pracovní desku. Do mísy velké tak, aby se v ní bez problémů ponořilo kolo rýžového papíru, dejte teplou vodu a můžete začít s výrobou rolek.

5. Rýžový papír vložte opatrně do mísy s vodou a krouživým pohybem ho ponořte. Pracujte obratně, papír se rychle nasákne a měkne. Snažte se, aby byl nasáklý rovnoměrně a žádné místo nezůstalo sušší, při rolování by totiž prasklo.

6. Namočený papír rozložte na mokrou utěrku (ta zaručí, aby se papír nelepil a během rolování nevysychal). Kousek od okraje rozložte do řady lístky máty střídavě s krevetami.

7. Na krevety navršte pokrájenou zeleninu, trochu nudlí, sójových klíčků a navrch dejte pár lístků thajské bazalky a koriandru.

8. Kraj rýžového papíru přeložte přes náplň a přehněte přes ni (i boční strany papíru). Náplň by měla být v papíru pevně uzavřená a nikde by nemělo nic vyčnívat. Začněte rolovat: naplněnou část rolky překlopte dopředu, opatrně, ale pevně utáhněte a zarolujte.

9. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Před servírováním jednotlivé závitky diagonálně rozřízněte a podávejte s arašídovou omáčkou.

Poznámka k receptu

Budete potřebovat: misku s vodou na namáčení rýžového papíru a látkovou utěrku.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...