Jižanské mandlové koláčky

Seznam surovin

Na těsto:

Na náplň:

Na mandlové placičky:

Na ozdobení:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Ze všech přísad na těsto vypracujeme vláčné hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.

Mezitím připravíme krém. V kastrůlku smícháme dvě třetiny mléka s melasou (nebo medem) a přivedeme k varu. Škrobovou moučku, žloutky a cukr rozmícháme ve zbylém mléce, tuto směs vmícháme do vroucího mléka s melasou, kastrůlek vložíme do horké vodní lázně a mícháme do zhoustnutí. Pak kastrůlek postavíme do studené vody, do krému vmícháme drcené mandle a dále důkladně mícháme, dokud krém nevychladne.

Dále upečeme placičky. V těžké pánvi se silnějším dnem svaříme oba druhy cukru, vodu a smetanu a zvolna vaříme za stálého míchání. Na zkoušku kápneme trochu hmoty do studené vody. Pokud udrží formu kuličky, stáhneme směs ihned z ohně a mícháme pevnou metličkou asi 10 minut. Pak opatrně vmícháme mandlové plátky, hmotu lžící nalijeme do tvaru placiček na vymazaný plech a necháme ztuhnout.

Odleželé kakaové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vykrájíme z něj kolečka, přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 12 – 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Hotová kolečka necháme vychladnout na rovné podložce, pak je potřeme krémem, každé přiklopíme ztuhlou mandlovou placičkou a na závěr každý koláček ozdobíme mandlí namočenou v rozehřáté čokoládě.

Poznámka k receptu

Opražené nesolené mandle (nebo mandlové plátky) si velmi snadno připravíte doma. Nasypte je na plech vyložený papírem na pečení a vložte na několik minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Během pražení mandle promíchejte, aby se opražily stejnoměrně. Pokud je potřebujete mít drcené, nechte je nejdříve vychladnout.

Hodnocení: 4,0/5

Hodnotilo: 1

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...