Vánočka I

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Do mísy prosejte oba druhy mouky, uprostřed udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí a přilijte asi ²/ ³ vlažného mléka. Lehce promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 20 minut. Pak přidejte cukr, máslo, sůl a 1 vejce, přilijte zbylé mléko a vypracujte vláčné těsto. Nakonec vmíchejte rozinky, mandle a nechte 30 minut kynout.

2. Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů, které vyválejte na stejně silné prameny. Na jednom konci je spojte tak, abyste na každé straně měli 3 prameny, a upleťte vánočku: oba vnější prameny vždy překřižte a položte do středu - když se podíváte na pracovní plochu, vnější prameny se po překřížení dostanou doprostřed. Prameny, které byly původně druhé, se teď staly vnějšími, opět je překřižte a položte do středu. Další vnější prameny (původně vnitřní) opět překřižte směrem do středu a pokračujte, dokud vánočka není celá zapletená. Konce spojte.

3. Přesuňte vánočku na plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě hodinu kynout. Potřete ji rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a pečte asi 45 minut dozlatova v troubě předehřáté na 160 °C.

Poznámka k receptu

Dobře upletená vánočka vzbuzuje obdiv a úctu jako žádné jiné pečivo. Pokud s ní teprve začínáte, vyzkoušejte variantu pletenou z šesti pramenů. Je to snazší, než se zdá.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...