Nezavinutý závin
Seznam surovin
- listové těsto 200 gramů
 - jablka 4 kusy
 - rozinky 50 gramů
 - ořechy vlašské 50 gramů
 - cukr 2 lžíce
 - rum 1 lžíce
 - skořice 1 kus
 - citronová kůra 2 kusy (proužky)
 - hřebíček 6 kusů
 - badyán 1 kus
 - mouka pšeničná hladká (na vál)
 - vejce (na potření)
 - smetana na šlehání 100 gramů (na ozdobení)
 - cukr moučkový (na posypání)
 
Postup přípravy
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm. Nakrájíme ho na osm čtverců o velikosti asi 6 x 6 cm, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 190 °C.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. V hluboké pánvi roztavíme cukr, zalijeme ho trochou vody, přidáme citronovou kůru, skořici, hřebíčky a badyán a společně vše povaříme. Pak kůru i koření odstraníme, do pánve přimícháme ořechy a rozinky a dusíme asi 5 minut. Na závěr přidáme jablka a rum a zvolna dusíme, dokud nejsou jablka měkká.
Na čtyři dezertní talířky dáme trochu jablečné směsi, přidáme plátek těsta, opět trochu jablečné směsi, další plátek těsta a vše doplníme ušlehanou šlehačkou a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme ihned.
							
						
					




Načítám komentáře...