SKOŘICOVÁ ROLKA Z PÁNVE

Seznam surovin

Těsto:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Připravte kynuté těsto. V rendlíku zahřejte mléko na pokojovou teplotu, přidejte 100 g cukru, špetku soli a na mírném plameni nechte cukr rozpustit. Odstavte z ohně a nechte zchladnout. Ve velké míse smíchejte sušené droždí se lžičkou cukru, přidejte zbylou vlažnou vodu a dobře promíchejte. Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte droždí 10 minut pracovat.

2. Do mísy vyklepněte vejce, přilijte zchladlé mléko a část mouky. Vařečkou vypracujte těsto, přidejte rozpuštěné máslo, další část mouky a hněťte tak dlouho, dokud se těsto nebude odlepovat od stěn mísy. Těsto by mělo zůstat lehce lepivé, je tedy možné, že mouku ani nespotřebujete všechnu, nebo naopak budete muset trochu přidat.

3. Těsto z mísy vyklopte na lehce pomoučenou pracovní desku a rukama ho ještě 5 minut hněťte. Snažte se do těsta nahnat co nejvíce vzduchu, překládejte je a pokuste se už nepřidávat další mouku. Čistou mísu vymažte troškou rozpuštěného másla, dejte do ní bochánek těsta, potřete ho lehce máslem a přikryjte utěrkou. Nechte kynout asi 1 hodinu, mělo by zdvojnásobit objem.

4. Vykynuté těsto znovu propracujte, rozdělte na 2 díly a každý rozválejte na obdélník 30x20 cm. Celou plochu těsta potřete rozpuštěným máslem. V misce smíchejte oba cukry se skořicí a polovinou směsi těsto rovnoměrně posypte. Každý obdélník rozkrájejte vodorovně na 5 pruhů. První pruh zarolujte, a jakmile dojdete s těstem na konec, položte rolku na další pruh těsta a pokračujte takto dál, dokud nebude zbývat pár posledních pruhů. Pánev vymažte máslem a rolku položte doprostřed. Pokračujte v napojování dalšího těsta, dokud všechno nespotřebujete. Přes těsto přetáhněte potravinářskou fólii a nechte rolku ještě 30 minut dokynout.

5. Zatímco těsto kyne, předehřejte troubu na 200 °C. Sejměte z pánve fólii a vložte ji do trouby. Pečte 30 minut nebo dokud není povrch rolky zlatavý. Špejlí vyzkoušejte, zda prostředek není syrový, přece jen se jedná o velké množství těsta. Pokud vršek rychle zlátne, přikryjte pánev alobalem a pečte, dokud není špejle zapíchnutá doprostřed suchá.

Poznámka k receptu

I v polní kuchyni se dá připravit skvělý dezert. Vláčné kynuté těsto, vůně skořice a netradiční rolování přímo nutí odlupovat jednotlivé kousky rovnou z pánve.

pánev o průměru 30 cm

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...