NAHÝ DORT

Seznam surovin

KORPUS 24 cm:

KORPUS 19 cm:

KORPUS 14 cm:

CITRONOVÝ SIRUP:

KRÉM:

NA OZDOBU:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Připravte korpus: předehřejte troubu na 160 °C. Formu vymažte trochou másla a vyložte pečicím papírem. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků a špetky cukru ušlehejte tuhý sníh. Šlehejte a přisypávejte postupně po lžících všechen cukr. Poté ještě pár minut šlehejte, až sníh zhoustne, začne se lesknout a metlička nechá ve sněhu po vytažení špičky, které se neohýbají. Šlehání bude trvat asi 10 minut. Do sněhu jeden po druhém zašlehejte při nejnižší rychlosti žloutky a potom vanilkový extrakt. Mouku smíchejte se škrobem a opět ji při nejnižší rychlosti jemně zapracujte do našlehaného základu. Těsto nalijte do formy a zarovnejte. Dejte péct asi na 45 minut. Vyndejte korpus z trouby a nechte alespoň 10 minut odpočinout. Sundejte formu a dort přeneste na mřížku, aby mohl snadno vychladnout. Nechte ho chladnout alespoň 2 hodiny. Stejně připravte všechny tři korpusy, jen se bude zkracovat doba pečení. Korpus o průměru 19 cm se peče přibližně 40 minut, korpus o průměru 14 cm přibližně 35 minut. Pečení kontrolujte vpíchnutím špejle. Když zůstane suchá, máte hotovo.

2. Připravte sirup: když korpusy chladnou, svařte vymačkanou a scezenou šťávu z citronů s vodou a cukrem. Vše smíchejte a pak postupně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte 1 minutu přejít varem, odstavte a nechte vychladnout.

3. Připravte krém: dělejte ho radši nadvakrát, je to lehčí. V míse promíchejte ručně 1kg mascarpone s polovinou cukru – nepoužívejte šlehač mascarpone pak často zřídne. Potom vyšlehejte 500ml smetany dotuha a ručně ji přimíchejte k mascarpone s cukrem. To opakujte i s druhou polovinou, poté můžete smíchat všechno dohromady (ale nemusíte). Hotový krém dejte alespoň na 1 hodinu do chladničky.

4. Korpusy nadvakrát prořízněte a všechny díly potřete citronovým sirupem. Nešetřete jím, jinak bude piškotový korpus suchý. Dávejte jen pozor, ať ho příliš nerozmočíte.

5. Začněte s potíráním korpusů. Položte na pracovní plochu vždy spodní díl korpusu, natřete ho krémem, přiklopte, naneste další vrstvu krému a opět rozetřete. Vezměte hrst borůvek a vyskládejte je do krému. Borůvky neskládejte do krajů, aby neměly tendenci vykukovat na stranách. Potom přiklopte poslední částí korpusu. Krémem nešetřete, měl by být v jednotlivých patrech vidět, a navíc nevadí, když při přiklopení dalšího dílu trochu vyleze po stranách. Potřené korpusy dejte alespoň na 1 hodinu zatuhnout do chladničky.

6. Vyndejte největší korpus, změřte jeho výšku, podle něj ustřihněte plastové výztuhy, které umístěte doprostřed dortu. Na ně umístěte plát, ten ale poměřte s prostřední velikostí korpusu a upravte jeho velikost tak, aby nevyčníval. Na plát položte prostřední korpus a opět změřte velikost výztuh, ustřihněte je a dejte doprostřed dortu. Znovu změřte plát a nakonec přidejte nejmenší korpus.

7. Uhlaďte boky všech korpusů tak, abyste spotřebovali všechen krém. Začněte u spodní části. Podle potřeby přidejte trochu zbylého krému, kterým potřete boky. Nezapomeňte ale, že dort musí mít „průhledný“ efekt. Plynule pokračujte přes střední korpus až nahoru k nejmenšímu.

8. Dokonale uhlazený dort vraťte alespoň na 1 hodinu do chladničky a nechte zatuhnout. Pak ho vyndejte a ozdobte. Rozmarýnové snítky natrhejte a některé obalte v cukru. Skládejte na jednotlivá patra společně s borůvkami a jedlými květy

Poznámka k receptu

24 porcí CHLADNUTÍ KORPUSU 6 HODIN, CHLAZENÍ 3 HODINY

NA STAVBU: • tác kruh o průměru 16 cm, 18 cm, 20 cm • tenké plastové výztuhy 30 cm

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...