Dozlatova upečené buchty

Seznam surovin

Těsto:

Tvarohová náplň:

Maková náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Do vlažného mléka (asi 50 ml) nasypte trochu cukru, mouky a rozdrobené kvasnice a nechte vzejít kvásek. Na teplém místě by to nemělo trvat déle než asi 10 minut. Mezitím do mísy prosejte zbylou mouku, přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, vlažné rozpuštěné máslo, vejce, žloutek, citronovou kůru a zbytek mléka. Nakonec přimíchejte kvásek a špetku soli.

2. Těsto důkladně v míse vypracujte velkou vařečkou nebo za pomoci hnětače. Správně zadělané těsto poznáte podle toho, že je hladké, lesklé a nelepí se. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě vykynout. Během kynutí, které bude trvat asi 2 hodiny, ho můžete alespoň jednou lehce promíchat, což podpoří kynutí a těsto bude ještě jemnější a nadýchanější.

3. Náplně: Než těsto vykyne, připravte si náplně. Tvarohová: Tvaroh smíchejte se žloutky, oběma cukry, citronovou kůrou a rozinkami, předem namočenými v rumu. Maková: Mletý mák za stálého míchání povařte s mlékem na mírném ohni asi 15 minut, dokud zcela nezměkne a nenabobtná. Přidejte máslo, oba cukry a rum. Podle chuti dochuťte troškou mletého hřebíčku a skořice.

4. Z kynutého těsta na pomoučeném válu utvořte tolik dílů, kolik chcete udělat buchet. My jsme jich do klasického pekáčku umístili po třech v osmi řadách, tedy celkem 24.

5. Před plněním si připravte mašlovačku a v misce nechte rozpustit sádlo či jiný tuk. Jednotlivé buchty plňte náplněmi.

6. Vytvářejte z nich balíčky o průměru asi 5 cm a klaďte je na pekáč spojem ke dnu. Boky buchet vydatně pomašlujte sádlem, aby se neslepily.

7. Když je pekáček plný, nechte buchty na teplém místě ještě asi 15 - 20 minut dokynout a pak teprve jejich povrch pomašlujte prošlehaným vejcem. Dejte do trouby předehřáté na 180 °C upéct dozlatova, asi 30 - 40 minut.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...