Mramorová bábovka

Seznam surovin

Na ozdobení:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Změklé máslo, moučkový a vanilinový cukr utřeme nebo ušleháme elektrickým šlehačem v míse do pěny a vmícháme do ní jeden po druhém žloutky. Z bílků ušleháme v jiné míse tuhý sníh. Do připravené pěny vmícháme vlažné mléko, citronovou kůru a pak postupně pomocí cukrářské stěrky zlehka vmícháme ušlehaný sníh (musíme ho vmíchat opravdu opatrně, aby sníh neklesl). Na závěr přidáme prosátou hladkou a hrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a těsto promícháme.

Připravené těsto rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme prosáté kakao.

Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijeme nejprve polovinu světlého těsta, na něj nalijeme kakaové těsto a zalijeme ho opět zbylým světlým těstem.

Těsto pomocí špejle trochu promícháme, jako kdybychom kreslili v těstě spirálu, aby se vytvořilo barevné mramorování. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut.

Upečenou bábovku necháme chvíli stát ve formě, pak ji vyklopíme a po vychladnutí ji přelijeme rozehřátou čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Aby byla bábovka veselejší, pocákáme ji ještě na závěr libovolnou polevou světlé barvy.

Poznámka k receptu

Forma na pečení bábovky musí být dokonale vymazaná, aby šla bábovka po upečení dobře vyklopit. Nejlépe to jde štětečkem namočeným v rozpuštěném tuku (másle), který se dostane do všech záhybů formy. Je také dobré nahrnout syrové těsto co nejvíce k obvodovým stěnám, protože při pečení nejvíce nabývá uprostřed formy.

Zda je bábovka upečená snadno zjistíte pomocí dřevěné špejle, kterou zasunete do středu těsta. Pokud po vytažení zůstane suchá a čistá, je bábovka hotová.

Ideální je upečenou bábovku vyklopit na mřížku, aby se chladila i zespoda. Pokud nejde vyklopit z formy, překryjte obrácenou formu utěrkou namočenou ve studené vodě a chvíli počkejte.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...