Chlodnik
Seznam surovin
- řepa červená 500 gramů (čerstvá nejlépe s natí)
- koriandr 5 kuliček
- smetana 200 mililitrů
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- okurka nakládačka 3 kusy (nakládané, v létě čerstvé)
- cibule (nakládané cibulky perlovky)
- celer řapíkatý 1 snítka
- kopr (čerstvý)
- kuřecí maso 250 gramů (není nutné)
- máslo (na orestování)
- vejce 4 kusy (natvrdo uvařené)
- citron (nebo ocet na dochucení)
- sůl
- pečivo (k podávání)
Postup přípravy
1. Ve slané vodě s koriandrem 30 minut povařte nahrubo nastrouhanou oloupanou řepu i s natí (trochu si nechte na ozdobení). Odvar slijte a vmíchejte do něj smetanu smíchanou s moukou.
2. Do polévky vložte na kostičky nebo na plátky nakrájené okurky a cibulky a asi 10 minut povařte.
3. Rozdělte na porce, do každé vložte pokrájenou celerovou nať a řapík, najemno nasekaný kopr a osolené a uvařené kuřecí maso (může být i obrané ze zbylé pečeně), krátce orestované na másle a pak pokrájené na menší kousky.
4. Přikyselte a podávejte s čerstvým nebo nasucho orestovaným pečivem.
Poznámka k receptu
Tato polská polévka je nevšední, lehce stravitelná a výživná. Základním stavebním kamenem je červená řepa a okurky.
Načítám komentáře...