Český hovězí guláš
Seznam surovin
- hovězí maso 500 gramů (plec, pro labužníky kližka)
- cibule 4 kusy
- tuk 80 gramů
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- paprika sladká 2,5 lžíce (mletá)
- rajčatový protlak 2 lžíce
- vývar (nebo voda, na podlití)
- majoránka
- kmín (drcený)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme na rozehřátém tuku do hněda. Přidáme maso, opečeme ho krátce ze všech stran, poprášíme mletou paprikou, opět rychle opečeme a mírně podlijeme vodou nebo vývarem. Vše opepříme, osolíme, přidáme drcený kmín a zvolna dusíme pod pokličkou. Během dušení maso průběžně mícháme a podle potřeby podléváme.
Když je maso poloměkké, necháme šťávu vydusit až na tuk, zaprášíme moukou, opět podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme rajčatový protlak a majoránku a za občasného míchání vaříme doměkka.
Měkké maso přeložíme do čistého kastrolu, šťávu na něj přecedíme a ještě krátce povaříme a případně dochutíme. Podáváme s dobrým chlebem, houskovým knedlíkem nebo bramborami.
Načítám komentáře...