Profiteroly s dýňovým krémem
Seznam surovin
Odpalované těsto:
- mléko 250 mililitrů
 - máslo 100 gramů
 - sůl 1 špetka
 - mouka pšeničná hladká 150 gramů
 - vejce 5 kusů
 
dýňový krém:
- dýně 500 gramů (hokaido)
 - šalvěj 1 snítka (+ snítka k orestování - na ozdobu)
 - sůl
 - olej olivový (+ na orestování šalvěje)
 - sýr s modrou plísní 50 gramů (ideálně Gorgonzola)
 - sýr Ricotta 200 gramů
 - smetana 100 mililitrů
 
Postup přípravy
Profiteroly: Do kastrolu vlijte mléko, přidejte máslo a špetku soli. Směs přiveďte k varu, pak stáhněte z plotny a najednou vmíchejte hladkou mouku. Jakmile se vše spojí, vraťte kastrol na plotnu a na mírném ohni tzv. odpalujte. Těsto se bude zbavovat vlhkosti. Míchejte, dokud se nezačne odlepovat od stěn a tenkou vrstvou se přichytí na dno.
Kastrol stáhněte z plotny a těsto nechte zchladnout na 60 °C, pak do těsta po jednom postupně zašlehejte všechna vejce. Další vejce přidejte vždy až ve chvíli, kdy je předchozí dokonale zapracováno. Výsledná konzistence by měla být hladká, mírně lepivá a polotekutá. Hotovým těstem naplňte cukrářský sáček se širokou a hladkou špičkou.
Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte malé hromádky pár centimetrů od sebe, protože pečením nabudou. Než je vložíte do trouby, mokrým prstem zahlaďte špičky a nerovnosti. Pečte 10 minut na 200 °C, pak teplotu ztlumte na 170 °C a pečte 20–30 minut dozlatova.
Dýni pečlivě umyjte, zbavte semínek, nakrájejte na kousky, dejte do pekáče, osolte, poházejte hrstí šalvějových lístků a zakápněte olivovým olejem. Pečte na 200 °C doměkka. Upečenou dýni se šalvějí nechte chvíli vychladnout, přemístěte do hlubší nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši. Přidejte ricottu, rozdrobený sýr, smetanu a umixujte do krémové konzistence.
V menším kastrolu nechte rozpálit olivový olej, vhoďte šalvějové lístky a krátce fritujte, stačit by měla
minuta. Vyndejte pinzetou nebo děrovanou naběračkou na papírovou utěrku, aby se přebytečný olej vsákl.
Vychladlým profiterolkám odkrojte vršky asi v jedné třetině, dobře to půjde nožem se zoubky. Krém naplňte do cukrářského sáčku se širokou, kulatou špičkou. Naplňte spodní části profiterolek, na krém posaďte lístek fritované šalvěje a přiklopte odříznutým vrškem profiterolky.
Poznámka k receptu
Odolejte pokušení a během pečení profiterolek neotvírejte troubu, jinak těsto spadne.
							
						
					




Načítám komentáře...