Restaurant Genius Loci: V historickém domě

Kontakt

Adresa

Náměstí 54
267 53 Žebrák

Telefon

311 510 691

Otevírací doba

ÚT–NE: 11.00–23.00

Webové stránky

Popis restaurace

Na náměstí v Žebráce sídlí restaurace stvořená pro oslavu nebo setkání s přáteli. Výborné jídlo se tu snoubí s mimořádným prostředím.

Velká vrata skrývají malý poklad. Z žebráckého náměstí se jimi vchází do průchodu domu, jenž pamatuje opravdu hodně: třeba drancování hordami švédského generála Bennera za třicetileté války nebo chlebíčky, guláš a umakart, které tu vládly před třiceti lety.

Současná majitelka Nina Janská dotáhla rekonstrukci historického domu k dokonalosti: zůstal tu duch renesance a přibyl komfort dneška. Oním průchodem se vstupuje tak trochu do jiného světa. Členitý interiér nabízí posezení v prostorném sále nebo v útulných výklencích, v létě je k dispozici velmi příjemná zahrádka. Všechna zákoutí jsou sympaticky zabydlená, přitom se tu nepotkáte s kýčem a harampádím.

Inspirace z Itálie

Menu tady rytmizují podle italské tradice na předkrmy, první a druhé chody, v kuchyni je také poctivá pec na pizzu, tu si tady ale dávají spíš výletníci. Itálie se do zdejší gastronomie promítá spíš jako inspirace, místní jídla mají italskou jednoduchost a vášeň, které se snoubí s trendy moderní gastronomie. O ty se tu stará šéfkuchař Radek Šubrt.

Doporučuji zalistovat v menu a vybrat něco z masitých či rybích chodů, výborné jsou i zeleninové pokrmy připravované ze surovin od zdejšího dodavatele. To se dá ostatně říct takřka o každém jídle, které se tu nabízí. Třeba jehněčí se pase pod nedalekým Točníkem.

Nabídka na jídelním lístku se mění několikrát do roka, každý víkend k ní ještě přibude aktuální menu sestavené od aperitivu po dezert. Jestli tápete, dejte si ho shora až dolů, nemůžete udělat chybu. Třeba králičí consommé s celestýnskými nudlemi nebo steak z rolovaného pupku patří ke zdejším jistotám.

Poklady ze sklepa

Pokud chcete začít zlehka, dejte si závitky z grilovaného lilku, plněné pecorinem a mozzarellou, příjemným začátkem jsou i grilované svatojakubky s ančovičkovým dipem. Že tu umějí zacházet s těstovinami a risottem, asi není třeba dodávat, ale zmínku si zaslouží kachní prsa s omáčkou z crème de cassis. Nechte si od personálu doporučit víno, ve zdejším sklepě, jenž je nejstarší částí domu, se ukrývají velmi zajímavé lahve, nejvíc jich je z italských vinařství. Mezi zdejšími věkovitými zdmi chutná opravdu mimořádně.

Rezervace na tel.: 220 610 760

Autor: Darina Křivánková

Ochutnejte

Hruštička pečená v karamelu s plísňovým sýrem Gorgonzola a karamelovým přelivem, položená na lístcích křupavého salátu ... 159 Kč

Flank steak - rolovaný šťavnatý steak z hovězího pupku s pečenými sladkokyselými cibulkami ... 352 Kč

Moelleux Chocolate - teplý dortík z hořké čokolády s naší exkluzivní zmrzlinou z koňaku Martel V.S ... 135 Kč

Komentáře k restauraci

Načítám komentáře...

>