Karamelové větrníky

Seznam surovin

Na karamelovou šlehačku:

Na vanilkovou šlehačku:

Na karamelovou polevu:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Krupicový cukr na karamelovou šlehačku rozehřejeme v kastrůlku a za stálého míchání uvaříme zlatavý karamel. Opatrně ho zalijeme 150 g teplé smetany ke šlehání, na mírném ohni za stálého míchání povaříme, až se karamel rozpustí, a necháme vychladit do druhého dne.

Těsto naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na vymazaný plech nastříkáme malá kolečka – větrníky. Vložíme je do trouby vyhřáté na 230 °C a krátce zapečeme (asi 5 minut), až se těsto nafoukne. Troubu přitom neotevíráme. Pak snížíme teplotu na 160 – 170 °C, větrníky dopečeme dozlatova a necháme prochladnout.

Studený karamelový krém smícháme se zbylou smetanou (200 g) a vyšleháme do pevna. Smetanu na vanilkovou šlehačku ušleháme do pevna a smícháme s pudinkem.

Korpusy větrníků podélně rozkrojíme. Na spodní díly nastříkáme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou pudinkovou šlehačku a na ni nastříkáme cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou karamelovou šlehačku.

Na polevu vezmeme čtvrtinu moučkového cukru a připravíme z ní karamel. Cukr tedy za stálého míchání pomalu zahříváme, až se zbarví do zlatohněda. Poté ho zalijeme vodou a opět chvíli povaříme. Přitom vše stále mícháme dohladka. Ještě horký karamel vlijeme do zbylého cukru a důkladně mícháme, až je karamelová poleva hladká.

Vrchní díly korpusů potřeme karamelovou polevou a když zaschne, zakryjeme jimi naplněné větrníky.

Recept na odpalované těsto najdete zde.

Hodnocení: 3,7/5

Hodnotilo: 3

Vaše hodnocení: 1

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...

Přečtěte si jinde