Perníkový dort s brusinkami

Seznam surovin

Korpus:

Brusinkový kompot:

Citronový krém:

Krém:

Ojíněné brusinky:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Nejprve připravte ojíněné brusinky. Do kastrůlku nalijte cider, přidejte 190 g cukru a zahřívejte na středním plamenu, dokud se cukr nerozpustí. Nechte lehce zchladnout, pak do sirupu přidejte brusinky a nechte marinovat přes noc. Druhý den brusinky slijte a obalte je ve zbylém cukru. Rozložte vedle sebe na pečicí papír a nechte uschnout.

2. Předem si můžete připravit i citronový krém. Citrony důkladně omyjte a ze dvou nastrouhejte najemno kůru. Dávejte pozor, abyste strouhali jen žlutou část, bílá je příliš hořká. V míse vhodné do vodní lázně smíchejte kůru, šťávu, cukr a žloutky, vložte do hrnce s vroucí vodou a postupně vymíchejte krém. Přidejte pokrájené máslo, zapracujte do krému a ještě prohřejte. Výsledný krém by měl mít hustou, pudinkovou konzistenci. Z uvedeného množství získáte asi 250 ml krému. Co nespotřebujete na dort, vydrží pár týdnů v lednici.

3. Dvě dortové rozevírací formy o průměru 18 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. V menší míse smíchejte mouku, sodu, sůl a všechno koření. V míse od robotu vyšlehejte změklé máslo s třtinovým cukrem do světlé pěny a po jednom zašlehejte vejce. Přidejte melasu a pořádně prošlehejte. Nakonec přilijte podmáslí a promíchejte. Po částech zašlehejte suché suroviny a těsto rovnoměrně rozlijte do připravených dortových forem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut.

4. Zatímco se peče dort, připravte brusinkový kompot. Všechny suroviny dejte do hlubší pánve a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a za občasného míchání povařte. Tekutina se varem zredukuje a zhoustne. Přelijte do misky a nechte zcela vychladnout.

5. Mascarpone s cukrem ručně míchejte, dokud se cukr nerozpustí, pak přidejte dotuha vyšlehanou smetanu, opatrně promíchejte a nechte vychladit.

6. Vychladlé korpusy v polovině rozřízněte a každý potřete polovinou brusinkového kompotu. Přiklopte vrchním dílem a oba takto brusinkami spojené korpusy spojte bohatou vrstvou citronového krému. Sestavený dort potřete připraveným krémem, ozdobte ojíněnými brusinkami a nechte před podáváním rozležet v lednici.

Poznámka k receptu

Přípravu dortu si rozvrhněte do dvou dnů. Jeden den připravte ojíněné brusinky, které do sebe přes noc natáhnou skvělou chuť cidru, druhý den upečte korpus a připravte brusinkový kompot. Citronový krém můžete udělat doma nebo si usnadnit práci a koupit hotový, seženete ho jako lemon curd například v obchodě Marks & Spencer.

Hodnocení: 3,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 3

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...