Semlor

Seznam surovin

Těsto:

Náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Rozpuštěné máslo smíchejte s mlékem a směs ohřejte na asi 37 °C. Do velké mísy rozdrobte droždí, přidejte kardamom a zalijte vlažnou směsí másla a mléka. Míchejte, dokud se droždí dokonale nerozpustí.

2. Pak postupně vmíchejte cukr, sůl a prosátou mouku. Těsto zpracovávejte, dokud není dokonale hladké. Přendejte je do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v teple kynout asi 40 minut, mělo by zdvojnásobit objem.

3. Těsto přendejte na vál a rozdělte na požadovaný počet bulek. Vyválejte kuličky, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a zakryjte navlhčenou utěrkou. Nechte kynout 1 hodinu, těsto opět musí zdvojnásobit objem.

4. Troubu předehřejte na 225 °C, bulky potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na 8–10 minut. Hotové pečivo nechte vychladnout na mřížce.

5. Vršek bulek seřízněte, bulky vydlabejte a střídku rozdrobte do mísy. Marcipán nahrubo nastrouhejte, smíchejte s vydlabanou střídkou a mlékem. Vznikne krémová hmota, kterou naplňte vydlabané bulky.

6. Šlehačku vyšlehejte dotuha a zdobicím sáčkem ji nastříkejte na marcipánovou směs. Odkrojené vršky bulek usaďte na šlehačku a na závěr pečivo pocukrujte moučkovým cukrem.

Poznámka k receptu

Semlor (v jednotném čísle se používá tvar „semla“) se ve Švédsku tradičně pečou na masopustní úterý. Vy si je připravte v kdykoli, byl by hřích tuhle dobrotu nevyzkoušet.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...