Buchtové vlnění

Seznam surovin

Maková nádivka:

Tvarohová nádivka:

Ovocná nádivka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Do hrnečku s trochou vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky a kvásek necháme na teplém místě 10 minut kynout. V míse smícháme prosátou mouku se zbylým cukrem, špetkou soli a nastrouhanou kůrou, přidáme rozehřátý vlažný tuk, žloutky rozkvedlané ve zbylém vlažném mléce a vykynutý kvásek a zaděláme vláčné těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě hodinu kynout.

Těsto přeložíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na tři stejně velké díly a každý rozválíme na obdélník velký jako dno pekáče. Každý plát potřeme jedním druhem nádivky a stočíme do rolády. Přeložíme je vedle sebe do pekáče vyloženého papírem na pečení, potřeme na povrchu rozšlehaným vejcem a tvarohovou roládu posypeme sekanými rozinkami, ořechovou nasekanými ořechy a makovou mákem.

Vlny necháme v pekáči ještě 15 minut kynout a pak je vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 180 °C a vlny dopékáme 40 minut dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme moučník na řezy.

Nádivka maková: Mletý mák podlijeme mlékem a za občasného míchání 10 minut podusíme. Přidáme cukr, tuk a ostatní suroviny, promícháme a ještě chvíli povaříme.

Nádivka tvarohová: Změklé máslo utřeme s cukrem a vejcem, směs smícháme s tvarohem a ohutíme vanilkou a citronovou kůrou.

Nádivka ovocná: Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, promícháme je s cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Těsto nejprve potřeme tenkou vrstvou meruňkové zavařeniny a navrch dáme jablečnou směs.

Poznámka k receptu

Pokud nesníte buchty nebo jiné kynuté moučníky čerstvé, klidně je po dokonalém vychladnutí zabalte do mikrotenové fólie či sáčku a zamrazte. Po rozmazení budou dokonce ještě lepší než čerstvé - budou měkké a vláčné a neztvrdnou tak rychle.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...