Marcipánové slzičky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 330 gramů
 - máslo 200 gramů
 - mandle 200 gramů (loupané, strouhané)
 - sirup javorový 100 gramů
 - vejce 2 kusy
 - cukr vanilkový 1 balíček
 - kypřící prášek do pečiva 1 lžička
 - citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
 - mouka pšeničná hladká (na vál)
 
Na náplň:
- marcipán 250 gramů
 - cukr moučkový 50 gramů
 
Na ozdobení:
- čokoládová poleva tmavá 100 gramů
 - cukrářské zdobení (barevné)
 
Postup přípravy
V míse ušleháme změklé máslo s javorovým sirupem, vanilinovým cukrem a citronovou kůrou do pěny, do které jedno po druhém zašleháme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a třetinu této směsi vmícháme do máslové hmoty. Přidáme strouhané mandle a po malých částech vmícháme zbylou směs mouky s práškem do pečiva. Vzniklé těsto zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout v chladu.
Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vykrojíme z něj formičkou slzičky, přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Upečené slzičky necháme vychladnout na rovné podložce.
Marcipán propracujeme s 25 g moučkového cukru na hladkou hmotu. Zbylým cukrem poprášíme vál, marcipán na něm rozválíme na plát a vypíchneme z něj stejné slzičky, jako z těsta. Vždy dvě slzičky z těsta k sobě slepíme marcipánovou slzičkou, namočíme je zčásti v rozehřáté čokoládové polevě a než poleva zcela ztuhne, ozdobíme slzičky ještě barevným cukrovým sypáním a necháme polevu zaschnout.
Poznámka k receptu
Javorový sirup seženete nejlépe v prodejnách zdravé výživy. Můžete ho případně nahradit medem.
							
						
					




Načítám komentáře...