Vánočka

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Droždí rozmačkáme se lžičkou cukru, zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka a promícháme se špetkou mouky. Na teplém místě necháme asi 10 minut vzejít kvásek. V míse utřeme změklé máslo se zbylým cukrem a žloutkem, přidáme prosátou mouku se solí, kvásek a vlažné mléko smíchané s prošlehaným vejcem (část vejce si schováme na závěrečné potření vánočky). Těsto zpočátku mícháme vařečkou v míse.

Jakmile se začne těsto spojovat, přidáme rozinky a polovinu mandlí. Těsto přendáme na vál a ručně propracujeme na vláčné těsto. Těsto přendáme zpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme v teple 2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Rozválíme je rukama na prameny dlouhé asi 30 cm. Čtyři položíme na plech vedle sebe s pečícím papírem. Pravý pramen v polovině délky položíme vlevo přes první pramen, potom pod druhý a zase přes třetí pramen. Znovu začneme pravým pramenem a pokračujeme stále stejně, až upleteme celý základ.

Základ přendáme na plech. Střed základu po celé délce lehce smáčkneme hranou dlaně. Potom upleteme klasický cop ze tří pramenů. Přendáme jej na základ a opět lehce smáčkneme. Nakonec nahoře vánočku doplníme posledním copem stočeným ze dvou pramenů.

Po upletení vánočku potřeme zbylým vejcem promíchaným se lžící mléka, posypeme zbytkem mandlí a necháme ještě asi 20 minut kynout. Vánočku pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do nazlátlé barvy, potom ji na dvou místech kolmo propíchneme špejlí a pečeme při 160°C ještě 40 minut.

Poznámka k receptu

Těsto můžete zadělat i večer a nechat kynout přes noc, ne však na příliš teplém místě.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...