Brownies
Seznam surovin
- cukr krupice 550 gramů
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- čokoláda hořká 250 gramů (kvalitní)
- máslo 250 gramů
- vejce 8 kusů
- cukr třtinový 130 gramů
- ořechy vlašské 130 gramů (nasekané)
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Postup přípravy
Máslo a čokoládu společně rozpustíme a šleháme, dokud směs nevychladne. Vejce vyšleháme s krupicovým a třtinovým cukrem do pěny a promícháme ji s čokoládovou směsí. Přidáme prosátou hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl a nasekané ořechy a zlehka vše vmícháme vařečkou do vyšlehané hmoty.
Hranatou formu na pečení vyložíme alobalem tak, aby trochu přečníval přes okraje formy, vymažeme ji tukem a vysypeme moukou. Nalijeme do ní čokoládovou hmotu, povrch uhladíme a zakryjeme alobalem. Vložíme ji do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 30 - 40 minut. Vpíchnutím špejle do středu těsta vyzkoušíme, zda je těsto upečené. Na rozdíl od jiných moučníků by na špejli po vytažení měly zůstat vlhké drobečky (těsto ještě v horké formě dojde).
Upečené těsto necháme vychladnout ve formě, pak z něj odstraníme alobal, vyjmeme ho z formy a nakrájíme na kostičky.
Poznámka k receptu
Použijte opravdu kvalitní čokoládu. Dnes již není problém sehnat v obchodech čokolády, které obsahují 70, 80 i více procent kakaové hmoty.
Načítám komentáře...