Rychlé kynuté koláčky

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Droždí rozdrobte do trošky vlažného mléka, přimíchejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.

Tuk dejte do kastrůlku a nechte při velmi mírné teplotě rozehřát. Mouku prosejte s práškem do pečiva do mísy, přidejte zbytek cukru, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru.

Ve zbytku mléka rozkvedlejte žloutky a spolu s kváskem zamíchejte do sypké směsi. Rozehřátý vlažný tuk vlijte ke hmotě a vypracujte (ručně nebo elektrickýcm hnětačem) hladké těsto.

Část těsta přendejte na pomoučený vál, rozválejte na plát a vykrajujte malá kolečka. Do středu každého položte lžičku náplně, okraje spojte uprostřed (vytvoříte jakýsi raneček), za slepené okraje chyťte balíček do ruky a hladkou část omočte v rozkvedlaném vejci a ponořte do drobenky.

Raneček položte na vymazaný plech drobenkou navrch. Takto zpracujte všecho těsto, které v mezičase přikryjte suchou utěrkou. Koláčky upečte v předehřáté troubě při 180°C dozlatova.

Ještě teplé můžete posypat moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.

Poznámka k receptu

Do koláčků můžete také zabalit rybízový rosol. Řidší zavařenina nebo čerstvé ovoce by se mohly roztéct.

Hodnocení: 4,3/5

Hodnotilo: 3

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...