Koláčky s tvarohem a povidly
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
 - žloutek 2 kusy
 - máslo 1 lžíce (rozpuštěné)
 - mléko 250 mililitrů
 - droždí 20 gramů
 - cukr 100 gramů
 - sůl
 - citronová kůra 1 lžička
 - vejce 1 kus (na potření)
 - mouka (na vál)
 - tuk (na vymazání)
 - povidla 1 balení (švestková)
 
Na náplň:
- tvaroh měkký 250 gramů
 - cukr moučkový 3 lžíce
 - žloutek 1 kus
 - máslo 1/2 lžíce
 - cukr vanilkový 1 balíček
 
Postup přípravy
Z části vlažného mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a droždí umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Zbytek mouky prosejte do mísy, přidejte zbylý cukr, sůl, žloutky, máslo, zbytek mléka, citronovou kůru a vzešlý kvásek a vypracujte vláčné těsto.
Přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto asi 1 hodinu kynout. Utřete tvaroh s cukry, máslem a žloutkem dohladka. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte ho na stejně velké kousky. Z každého kousku utvořte placičku, zabalte do ní lžičku povidel a uzavřenou stranou položte na vymazaný plech.
Bochánky skládejte dále od sebe a nechte ještě asi 20 minut kynout. Potom do každého udělejte lžící nebo pomoučeným vejcem důlek, do něj dejte trošku tvarohové náplně, potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou (nemusí se dávat).
Plech vložte do trouby vyhřáté na 200°C, teplotu snižte na 180°C a koláčky upečte dorůžova. Nechte je vychladnout a jemně pocukrujte.
Poznámka k receptu
Povidla můžete vylepšit přimícháním trošky rumu, citronové kůry a nastrouhaného perníku.
							
						
					




Načítám komentáře...