Koláč s nadýchanou makovou nádivkou

Seznam surovin

Na nádivku:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Mouku prosejte do velké mísy a smíchejte s práškem do pečiva a s cukry. Změklý tuk nakrájejte a zapracujte do sypké směsi. Vejce rozkvedlejte v hrnečku a vlijte do směsi tak, aby zbyla trocha na potření těsta. Vymíchejte těsto a zapracujte do něj jogurt. Zakryjte fólií a nechte v chladu asi 20 minut odpočinout.

Mléko svařte s polovinou dávky cukru, zamíchejte do něj krupici a nechte 10 minut stát. Potom přidejte mletý mák, máslo, žloutky a míchejte, dokud se vše nespojí. Směs ochuťte rumem,
skořicí a nastrouhanou citronovou kůrou. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a zbylým cukrem do hustého sněhu a zlehka ho vmíchejte do náplně/nádivky.

Těsto rozdělte na dvě poloviny a první vyválejte na plát velikosti plechu. Opatrně ho pomocí válečku přeneste na vymazaný a vysypaný plech a potřete makovou nádivkou. Druhou polovinu těsta rovněž rozválejte a položte ho na mák. Povrch několikrát propíchněte vidličkou a potřete rozkvedlaným vejcem.

Plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C a koláč upečte dorůžova. Po vychladnutí ho nakrájejte na obdélníčky.

Poznámka k receptu

Tento koláč lze také připravit s tvarohovou nebo jablečnou náplní.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 2

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...