Bramborový mřížkový koláč s tvarohem a meruňkami
Seznam surovin
- brambory 300 gramů (vařené, oloupané)
 - mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
 - cukr 250 gramů
 - tuk 100 gramů
 - vejce 1 kus
 - kypřící prášek do pečiva 1 balíček
 - sůl 1 špetka
 - mouka (na vál)
 - tuk (na vymazání plechu)
 - mouka pšeničná hrubá (na vysypání plechu)
 
Na náplň:
Postup přípravy
V míse rozmícháme měkký tvaroh s cukrem a vejci. Přidáme uvařené prolisované brambory a dobře promícháme.
Uvařené brambory jemně nastrouháme do mísy, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, cukr, rozpuštěný zchladlý tuk, vejce a špetku soli a vypracujeme tužší těsto.
Dvě třetiny těsta rozválíme na pomoučeném válu na plát, kterým vyložíme vymazaný a vysypaný plech a rozetřeme na něj připravenou tvarohovou náplň.
Zbylou třetinu těsta rozválíme na tenčí dlouhé válečky, které rozložíme na těsto s náplní tak, abychom vytvořili mřížku.
Do jednotlivých okének v mřížce položíme čtvrtky vypeckovaných meruněk, pokapeme je medem, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut.
Poznámka k receptu
Podobně jako meruňkový si můžete upéct mřížkový koláč se švestkami a ořechy. Těsto na plechu hustě pokryjte vypeckovanými a na čtvrtky nakrájenými švestkami a posypte je nasekanými vlašskými ořechy. Povrch překryjte mřížkou z válečků těsta, okraje koláče i mřížku potřete rozšlehaným vejcem a koláč upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
Může se stát, že nebudete mít doma žádné ovoce. Nevadí. Koláč bude výborný i se zavařeninou. Potřete plát těsta vrstvou zavařeniny (nejlépe domácí, například meruňkové, rybízové, jahodové apod.), podle chuti posypte povrch nasekanými lískovými nebo vlašskými ořechy či mandlemi, překryjte mřížkou z těsta a upečte dozlatova.
							
						
					




Načítám komentáře...