Panettone

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Máslo rozpusťte v zahřátém mléce, odstavte z plotny a nechte zchladnout.

2. Do velké mísy od robotu prosejte mouku, moučkový a vanilkový cukr, přidejte sůl, droždí a promíchejte. Přidejte žloutky a rozpuštěné máslo s cukrem.

3. Hnětacím hákem zpracovávejte těsto na nejnižší rychlost asi 10 minut nebo zadělejte těsto ručně na pracovní desce. Počítejte s tím, že je dost hutné.

4. Z těsta udělejte kouli, vložte ji do mísy, lehce poprašte moukou, přikryjte fólií, na kterou ještě položte vlhkou utěrku. Takto připravené těsto nechte 2 hodiny kynout.

5. Do vykynutého těsta přidejte rozinky a kandovanou kůru, zapracujte a rozdělte na dva díly. Vytvarujte bochánky, vložte do formy tak, aby těsto sahalo asi 2 cm pod okraj. Nechte ve formě kynout pod utěrkou ještě hodinu. Mezitím předehřejte troubu na 170 °C.

6. Vykynuté těsto vložte do trouby a pečte 45 minut. Po 10 minutách pečení přikryjte formy alobalem.

7. Panettone tradičně chladne otočené vzhůru nohama, aby rozinky nepadly ke dnu a máslo prosáklo do celého těsta. Zapíchněte tedy z boku formy do kříže dvě špejle, zavěste (např. na sušák na prádlo) a nechte chladnout alespoň 4 hodiny. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Formy možno koupití například na www.profipeceni.cz

Poznámka k receptu

  • Tradiční moučník pocházející z Milána se v Itálii peče nejen na Vánoce, ale i na Nový rok či Velikonoce. Vyzkoušeli jsme původní a poměrně složitý recept, v němž těsto kyne ve dvou fázích, ale i jeho jednodušší variantu, ta u nás opravdu zabodovala, takže vám ji nabízíme.
  • Leckdy vznikne moučník náhodou. Právě tak to bylo u panettone, které poprvé omylem upekl roztržitý milánský kuchař Toni. Podle něj také dostal název Il pan de Toni, tedy Toniho chléb, z něhož vzešlo dnešní panettone. Sváteční italský moučník se peče ve speciálních formách.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...