Dacquoise s letním ovocem

Seznam surovin

Korpusy:

Krém:

Na dokončení:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Začněte přípravou krému, bude se chladit přes noc. Plátek želatiny dejte nabobtnat do studené vody, trvá to asi 10 minut. Smetanu ke šlehání přiveďte těsně pod bod varu a odstavte z ohně. Želatinu vyždímejte a přidejte ji spolu s růžovou vodou a nalámanou čokoládou do kastrůlku. Míchejte, dokud se želatina a čokoláda nerozpustí a nespojí se smetanou. Přikryjte potravinovou fólií, nechte dojít do pokojové teploty a pak vychlaďte v lednici, nejlépe přes noc. Druhý den krém vyšlehejte dotuha.

2. Troubu předehřejte na 160 °C. Ořechy rozprostřete na plech a zhruba 10 minut nechte péct, dokud se nerozvoní a slupka nezačne praskat. Pak je vysypte na utěrku, zabalte a jemným mnutím odstraňte slupky. Počkejte, až ořechy vychladnou, a pak je spolu se škrobem rozmixujte najemno.

3. Bílky ušlehejte spolu se špetkou soli dotuha a po částech zašlehávejte cukr, dokud nezískáte pevný a lesklý sníh. Postupně přisypávejte rozmixované ořechy a stěrkou je opatrně vmíchejte do bílkové hmoty.

4. Na pečicí papíry nakreslete 3 kruhy o průměru 20 cm. Papír otočte, aby se tahy tužky neotiskly na hotové korpusy, a naneste na každý kruh 1/³ ořechového sněhu. Vložte do trouby, teplotu hned stáhněte na 140 °C a nechte hodinu péct. Pusinky se dají péct buď jedna po druhé, nebo najednou, v tom případě ale plechy v polovině doby pečení prohoďte. Po hodině vypněte troubu, otevřete dvířka a pusinky nechte v troubě vychladnout. Pokud budete dort sestavovat až druhý den, uložte pusinky do vzduchotěsné nádoby, aby nezvlhly.

5. Z pusinek opatrně sloupněte pečicí papír, dejte pozor, aby se nepolámaly. První pusinku položte na servírovací talíř, naneste třetinu krému a ovoce, přiklopte druhou pusinkou, opět potřete třetinou krému a přidejte ovoce. Na poslední pusinku rozetřete zbytek krému a vršek dortu ozdobte ovocem a kandovaný- mi plátky růží.

Recept na Kandované růžové plátky najdete zde.

Poznámka k receptu

  • Dacquoise získal jméno podle města Dax v jihozápadní Francii. Je složený ze dvou nebo tří sněhových korpusů obsahujících lískové oříšky, mandle či jiné ořechy. Sezona čerstvého ovoce je konečně v plném proudu a v kombinaci s lehkým, růžemi ovoněným krémem si jistě najde místo na letní zahradní party či oslavě.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...