Kořenky

Seznam surovin

Punčová poleva:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Cukr a kakao prosejte a smíchejte s moukou. čokoládu nastrouhejte najemno a přidejte k sypké směsi. Přidejte skořici, hřebíček a žloutky. Nakonec zapracujte mírně povolené máslo. Důkladně prohněťte, zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout v lednici nejméně 2 hodiny, lepší je to ale do druhého dne.

2. Těsto nechte při pokojové teplotě povolit. Pokud je totiž příliš studené, má tendenci se trhat. Vyválejte ho na plát o tloušťce 5mm a vykrajujte z něj kytičky. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 160°C pečte asi 12 minut. Kytičky jsou po upečení křehké, nechte je zcela vychladnout.

3. Připravte punčovou polevu. prosejte cukr do mísy, přidejte pár kapek citronové šťávy, punč a lžíci vroucí vody nebo horkého mléka. třete vařečkou, dokud poleva nezhoustne, trvá to asi 10 minut (podle potřeby přidejte cukr, nebo polevu naopak trochu rozřeďte citronovou šťávou či vodou). Do středu kytičky kápněte polevu (mírně, trochu se rozteče) a ozdobte rozinkou. Kytičky jsou křehké a měkké hned, pokud jim chcete navíc dát čas na rozležení, stačí jim týden.

Poznámka k receptu

Předpis ze zlatého fondu rodiny redaktorky Katky. Původní recept babičky Haničky počítá dokonce s 600 gramy mouky. Jaký div, že všechno pekla v miniaturní panelákové kuchyni! Na kořenky (a nejen na ně) totiž k Haničce chodila celá rozvětvená rodina a punčová poleva byla tak dobrá, že ji děti vždycky okousaly jako první. Kořenky jsou křehké a kořeněné jen trošku.

asi 4 plechy,

odležení těsta přes noc

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...