BRITSKÁ MARMELÁDA ZE SEVILLSKÝCH POMERANČŮ

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Pomeranče důkladně vydrhněte kartáčkem. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu, vhoďte do ní celé plody a povařte je 10 minut. Poté pomeranče vyjměte, vodu vylijte, hrnec opláchněte a znovu naplňte vodou. Tentokrát už nesolte! Znovu vložte celé pomeranče a znovu povařte 10 minut. Pak pomeranče vyndejte, vodu vylijte, hrnec vymyjte a znovu dejte čistou vodu, kterou přivedete k varu. Vody tentokrát nemusí být příliš. Stačí tolik, aby plody byly ponořené. Hrnec částečně přiklopte pokličkou, aby mohla unikat pára. Pomeranče nechte vařit do změknutí kůry. Bude to trvat hodinu až 2,5 hodiny. Poznáte to podle toho, že vidlička kůrou projede jako změklým máslem. Bílá vrstva kůry by měla být zcela průhledná. Pokud zůstala bílá, musíte pomeranče vařit dál. Někdy se stane, že ovoce praskne a vnitřek se vyvalí ven do vroucí vody. Nezoufejte, nevadí. Když jsou pomeranče uvařené, vyjměte je a vývar uschovejte.

2. Pomeranče po mírném zchladnutí nakrájejte na čtvrtky – zbavte je pecek a bílých středů, odkrojte špičky měsíčků a nakrájejte na drobné nudličky. Velikost kůry záleží na vašem vkusu a chuti. Můžete mít marmeládu „fine cut“ s malým obsahem tenkých kousků kůry nebo „chunky cut“ s většími kusy nebo prostě zvolit zlatou střední cestu „medium cut“. Kůru s tečkami a poškozením vyhoďte, ale předtím z ní vyškrábněte uvařenou dužninu.

3. K nakrájeným pomerančům přilijte uschovaný vývar do maximálního poměru 1:2 ve prospěch nakrájených uvařených pomerančů a dobře promíchejte. Budete-li mít pocit, že máte kůry ve směsi moc, nařeďte směs vývarem. Dojde-li vám vývar, přidejte trochu vody.

4. Vše přiveďte opět k varu, postupně přisypávejte cukr, stále míchejte. Přidejte citronovou šťávu a znovu přiveďte k varu. Marmeláda by měla poměrně rychle želírovat. Proveďte želírovací test – kapku marmelády kápněte na studený talířek. Když rychle tuhne, máte hotovo. Čím déle budete marmeládu s cukrem vařit, tím bude tmavší. Někdo ji tmavou rád, někdo spíš jantarovou. Chcete-li mít jistotu, že směs dlouhým varem neztmavne, přidejte do cukru před vmícháním pektin. Pak stačí marmeládu po přidání cukru vař

Tip: Veškeré citrusové marmelády s kůrou nechávejte před plněním do sklenic vždy aspoň 15 minut zchladnout. Jinak všechna kůra ve sklenici vystoupá nahoru pod víčko a ve zbytku skleničky nebude žádná.

Poznámka k receptu

Hořké sevillské pomeranče pocházejí původně z okolí španělské Sevilly, dnes se ovšem pěstují i mimo tuto oblast. Zasyrova moc chutné ani vzhledné nejsou, ale na marmeládu lepší ovoce nenajdete.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...